 
    
  Kategoria  podróże w czasie i przestrzeni
 
      podróże w czasie i przestrzeni   
  podróże w czasie i przestrzeni
 
      podróże w czasie i przestrzeni    
			Podchmielona historia Warszawy
Skarpa WarszawskaRok wydania: 2018
ISBN: 978-83-63842-74-1
Oprawa: twarda
Ilość stron: 256
Wymiary: 170 x 245
Dostępność: Na półce
48.90 zł
		  Z różnych perspektyw opowiadano już historię Warszawy. Ale żeby podążać w niej za zapachem piwa – tego jeszcze nie było!
W książce Piotra Wierzbickiego to właśnie browarnictwo jest głównym bohaterem. Gdzie mieszkali, a gdzie poświęcali się swojemu rzemieślnictwu piwowarzy w najdawniejszych dziejach Warszawy? Jak uwarzyć piwo? Jak stolica wypadała w produkcji piwa na tle Mazowsza? Kto rozwinął przemysł browarniczy na wielką skalę? Które piwa królowały na warszawskich stołach? Odpowiedzi na te pytania znajdziemy w „Podchmielonej historii Warszawy“. Dowiemy się z niej również, co dziś zostało z piwowarskiej potęgi miasta.
Piotr Wierzbicki – warszawiak z dziada, choć może już nie z pradziada. W latach 80. i 90. działał na undergroundowej scenie muzycznej jako wydawca, organizator i dziennikarz. DJ radiowy, związany m.in. z legendarną Rozgłośnią Harcerską i Radiostacją, oraz imprezowy – rezydent praskiego klubu Hydrozagadka. Od 2011 r. pracuje jako przewodnik warszawski. Założyciel facebookowego profilu „Warszawa Na Wyrywki“. Opracował około 50 warszawskich tras pieszych, rowerowych i wiślanych, które regularnie powtarza. Od kilku lat prowadzi varsavianistyczne wykłady w żoliborskim Kalinowym Sercu. Jako dziennikarz piszący o Warszawie udziela się na łamach „Skarpy Warszawskiej“.
    W książce Piotra Wierzbickiego to właśnie browarnictwo jest głównym bohaterem. Gdzie mieszkali, a gdzie poświęcali się swojemu rzemieślnictwu piwowarzy w najdawniejszych dziejach Warszawy? Jak uwarzyć piwo? Jak stolica wypadała w produkcji piwa na tle Mazowsza? Kto rozwinął przemysł browarniczy na wielką skalę? Które piwa królowały na warszawskich stołach? Odpowiedzi na te pytania znajdziemy w „Podchmielonej historii Warszawy“. Dowiemy się z niej również, co dziś zostało z piwowarskiej potęgi miasta.
Piotr Wierzbicki – warszawiak z dziada, choć może już nie z pradziada. W latach 80. i 90. działał na undergroundowej scenie muzycznej jako wydawca, organizator i dziennikarz. DJ radiowy, związany m.in. z legendarną Rozgłośnią Harcerską i Radiostacją, oraz imprezowy – rezydent praskiego klubu Hydrozagadka. Od 2011 r. pracuje jako przewodnik warszawski. Założyciel facebookowego profilu „Warszawa Na Wyrywki“. Opracował około 50 warszawskich tras pieszych, rowerowych i wiślanych, które regularnie powtarza. Od kilku lat prowadzi varsavianistyczne wykłady w żoliborskim Kalinowym Sercu. Jako dziennikarz piszący o Warszawie udziela się na łamach „Skarpy Warszawskiej“.
    Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
    
    
          • Echa dawnej Warszawy. Praga. Tom 5
• Hańba! Opowieści o polskiej zdradzie
• Albania. Przewodnik
• Kronika domowa Mańkowskich
• Polacy i Żydzi
• Sprawy kresowe bez cenzury. Tom I
• Białoruś. Imperium kontrastów.
• Walki I Brygady Legionów Józefa Piłsudskiego na Ziemi Kieleckiej 1914-1915
• Bieszczady. Przewodnik dla prawdziwego turysty
• Eksmitowani
        
    • Hańba! Opowieści o polskiej zdradzie
• Albania. Przewodnik
• Kronika domowa Mańkowskich
• Polacy i Żydzi
• Sprawy kresowe bez cenzury. Tom I
• Białoruś. Imperium kontrastów.
• Walki I Brygady Legionów Józefa Piłsudskiego na Ziemi Kieleckiej 1914-1915
• Bieszczady. Przewodnik dla prawdziwego turysty
• Eksmitowani
Recenzje
| Brak recenzji tej pozycji | 










 


 
   
		  		     powrót
 powrót