książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Smaki Dwudziestolecia

Smaki Dwudziestolecia

Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety Łozińska M. Wyd. Naukowe PWN
Rok wydania: 2011
ISBN: 978-83-01-16749-3

Oprawa: twarda
Ilość stron: 184
Wymiary: 195 x 240

71.00 zł


Książka zabiera czytelników w podróż po międzywojennej Polsce, w której ważnym zmianom politycznym i gospodarczym towarzyszyły przeobrażenia w formach życia towarzyskiego i kulturze jedzenia.
Autorka Maja Łozińska w barwny sposób pisze o tych przemianach, pokazuje modne luksusowe restauracje, kawiarnie literackie i cukiernie, a także podmiejskie spelunki i wiejskie gospody. Opowiada o handlu artykułami spożywczy mi, o sklepach kolonialnych i wiejskich jarmarkach, o co dziennym stole i eleganckich przyjęciach, o słynnych smakoszach i o autorach kulinarnych przepisów.
Smakowitą opowieść ubarwiają fragmenty wspomnień, liczne anegdoty, a także ciekawe, wcześniej nie publikowane zdjęcia archiwalne oraz reprodukcje malarstwa.

Maja Łozińska zajmuje się historią życia codziennego i obyczaju w dawnej Polsce, przede wszystkim w XIX wieku i w okresie międzywojennym. Studiuje listy, wspomnienia, pamiętniki, poradniki i archiwa prasowe. Wraz z mężem Janem Łozińskim (autorem doboru ilustracji w tej książce) opublikowała między innymi "Wokół kuchni i stołu", "Bale i bankiety Drugiej Rzeczpospolitej", "Narty - Dancing - Brydż", "W przedwojennej Polsce. Życie codzienne i niecodzienne" oraz "W ziemiańskim dworze".



Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania