książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Rozwój i promocja gmin kurpiowskich

Rozwój i promocja gmin kurpiowskich

Gospodarka-historia-kultura-kulinaria praca zbiorowa Muzeum Historii Polskiego Ruchu Ludowego
Rok wydania: 2022
ISBN: 978-83-955809-3-2

Oprawa: twarda
Ilość stron: 238
Wymiary: 175 x 245

Dostępność: Na półce

42.00 zł


Spis treści

M. Olender – Nota wydawcy i organizatora…

dr inż. S. Kubeł – Rozwój infrastruktury, zwłaszcza drogowej…

ks. dr Z. Jaroszewski – Kościół – jego rola w utrzymaniu i zachowaniu tożsamości i kultury chrześcijańskiej…

dr P. Freyberg – Bezpośrednie Inwestycje Zagraniczne (BIZ)…

prof. dr hab. J. Rubach – Unikatowe cechy dialektu kurpiowskiego…

List samorządowców…

M. Olender – Skąd się wziął jeżyk kurpiowski…

Wykaz publikacji do wykorzystania w nauce dialektu kurpiowskiego…

H. Gadomski – Rola muzyki kurpiowskiej….

dr hab. Z. Kudrzycki – Relacje ewangelickich…

prof. dr hab. F. Midura – Dziedzictwo kulturowe Kurpiów…

List do Wicepremiera P. T. Glińskiego…

M. Olender – Gdzie podziała się Puszcza Kurpiowska?…

dr J. P. Piotrowski – Turystyka jedną z szans ochrony dziedzictwa kulturowego Kurpiów…

J. Chętnik – Pokoleniowy Kurp…

J. Kwiatkowski – Przedsiębiorcy Ostrołęki…

dr M. Łępicka – Biznes społecznie odpowiedzialny jako szansa rozwoju społeczności lokalnej…

prof. dr hab. inż. J. Grochowicz – Kulinaria w dziedzictwie kulturowym Kurpi…

H. D. Chmielewska (Kostewicz) – Smaki Kurpiowszczyzny…

dr J. Gmitruk – Chłopska legenda….




Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania