książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria ludzie, czasy, obyczaje
Okres historyczny II Wojna Światowa
Od konsumpcji do konspiracji czyli warszawskie lokale gastronomiczne 1939-1944

Nakład wyczerpany!

Od konsumpcji do konspiracji czyli warszawskie lokale gastronomiczne 1939-1944

Strzeżek A. Trio
Rok wydania: 2012
ISBN: 978-83-7436-306-8

Oprawa: miękka
Ilość stron: 232
Wymiary: 145 x 205

Dostępność: Niedostępna

30.00 zł


Bary, restauracje i kawiarnie już długo przed wybuchem II wojny światowej odgrywały ważną rolę w życiu społeczeństwa. Nie tylko tam jedzono, ale również plotkowano, wymieniano się informacjami, odpoczywano. Wojna wymusiła duże przemiany w codziennej egzystencji Polaków. Wielu Polaków nie rezygnowała jednak z odwiedzania kin, rewii, lokali gastronomicznych i prowadzenia życia towarzyskiego, nawet na minimalnym stopniu. Miejsca takie zaczęły w tym czasie pełnić dodatkowe funkcje (m.in. komórki konspiracyjne i "czarnorynkowa kawiarniana giełda"). Autorka opisała także interesujące zjawisko, jakim były lokale "Nur fur Polen" i "Nur fur Deutsche".



Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania