książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria ludzie, czasy, obyczaje
Okres historyczny przekrojowe
Kuchnia polskich kresów

Kuchnia polskich kresów

Czarnowski R. J. Rytm
Rok wydania: 2022
ISBN: 978-83-7399-972-5

Oprawa: miękka
Ilość stron: 224
Wymiary: 165 x 240

Dostępność: Na półce

35.00 zł


Bogaty zbiór przepisów kulinarnych oraz opis tradycji i kresowych zwyczajów. Kuchnia kresowa to nie tylko wyszukane, szlacheckie i magnackie dania, ale przede wszystkim smakowite, wykwintne potrawy, przygotowywane z prostych, ogólnodostępnych składników. Znajdziemy tu receptury np. na śledzia pocztowego w miodowym sosie, tradycyjny chłodnik litewski, sztuki mięs kraszone świeżymi i suszonymi ziołami, bliny wołyńskie – gryczane, gęś pieczoną w winie, a także desery, orzeźwiające napoje oraz rozgrzewające i leczące nalewki.



Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania