książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kiełbasa Jaworska

Kiełbasa Jaworska

Rzecz o specjale znad Nysy Szalonej Sobel G. Ad Rem
Rok wydania: 2023
ISBN: 978-83-67156-94-3

Oprawa: twarda
Ilość stron: 222
Wymiary: 170 x 240

Dostępność: Na półce

84.00 zł


„Kiełbasa oraz umiejętność jej wytwarzania posiada wielowiekową tradycję. Choć zwyczaj serwowania mięsnego frykasu upowszechnił się już w średniowieczu, dysponujemy skąpą ilością opracowań omawiających wyroby wędliniarskie na arenie dziejów. Niniejsza książka stanowi udaną próbę przełamania owego impasu. Oto w ręce regionalistów i odkrywców zapomnianych aromatów trafia pionierska praca poświęcona specjałowi kuchni wywodzącej się z regionu, w którym przenikały się wpływy kultury polskiej, czeskiej, austriackiej oraz pruskiej. Choć Kiełbaską Jaworską przez blisko dwa stulecia rozsmakowali się Niemcy, sława dolnośląskiego specjału przebiła się poprzez renomę kiełbasek rodem z Wiednia i Frankfurtu, by dotrzeć do ziem porozbiorowej Rzeczypospolitej oraz dalej, w świat. Zebrane w jednym tomie źródła historyczne, pośród których czytelnik napotka leksykony kulinarne, fragmenty prasy codziennej, wiersze, anegdoty, czy teksty piosenek zostały doprawione dawnymi i współczesnymi przepisami kulinarnymi. Barwnie przywołany na kartach książki przysmak – jak udowadnia autor dr Grzegorz Sobel – przeszedł ewolucję: wyniesiony na piedestał królewskiego stołu „Jauersche Bratwurst”, trafił ostatecznie pod strzechy mieszczan. Dzieło wrocławskiego historyka, godnego następcy Piotra Bikonta, to oryginalna promocja niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Jaworska Kiełbaska, rekonstruowana dziś przez nielicznych wytwórców wędlin oraz restauratorów, odzwierciedla tradycję dolnoślązaków przekazywaną od pokoleń.”



Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania