książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria ludzie, czasy, obyczaje
Okres historyczny przekrojowe
Historia naturalna i moralna jedzenia

Nakład wyczerpany!

Historia naturalna i moralna jedzenia

Toussaint-Samat M. W.A.B.
wydanie I
Rok wydania: 2002
ISBN: 83-88221-32-9

Oprawa: twarda
Ilość stron: 672
Wymiary: 145 x 210

Dostępność: Niedostępna

68.00 zł


Historia pokarmów jest w istocie historią ludzkości. Łatwiej zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się jedzeniem masła w wielkim poście, Ludwik XIV przepadał za truskawkami, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra Wielkiego. Kolejne epoki w rozwoju ludzkości niosły nowe sposoby żywienia, a za nimi szły nowe wynalazki, profesje, instytucje i mity. Autorka łączy w tej książce dzieje żywności i potraw z "moralną" historią jedzenia, opowiadając smakowicie o zwyczajach, symbolach i związanych z nimi zdarzeniach historycznych.



Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania